Amazon FBA ile ilgili Beklenen Özelge Geldi !!!
Amazon FBA ile ilgili Beklenen Özelge Geldi
Bildiğiniz üzere stoksuz al-sat (Dropshipping şeklinde ) Amazon üzerinden ürün satabilirsiniz.
veya
Amazon’un deposuna gönderip (FBA) oradan satıldıkça ürün gönderebilirsiniz.
FBA biraz daha stoklu çalışmayı gerektirdiği için dropshipping’e göre farklı.
Her iki durumunda vergisel durumu, muhasebe kayıtları gibi işlemlerde özellik arz eden konular var.
Mesela Kdv iadesi alınır mı ? Amazona kestiğiniz fatura kdv li kdv siz mi olacak ? Amazonun komisyonundan kdv 2 ödemeniz gerekli mi ? Sorular, Sorular…
Amazona keseceğiniz fatura Türk Vergi Mevzuatı için-Yoksa Amazon sizden fatura istemiyor arkadaşlar
Soru:
Yaptığınız ticaretinizde ürünlerinizi toplu olarak Amazon firmasının deposuna yolladığınızı, ürünler satıldıkça amazon firmasının müşteriye yollayacağı, ürünler henüz satılmadığı için gümrük çıkışında ne etgb gibi belge sağlayabildiğinizi, ne de fatura düzenleyebildiğinizi, ürünleriniz satıldıkça Amazon firmasından tarafınıza ödeme yapılacağı belirtilerek bu durumda faturayı nasıl düzenlemeniz gerektiği ayrıca ürünü acenteler aracılığı ile hava kargo ile gönderdiğinizi ve proforma düzenlediğinizi, başka belge düzenlemediğinizi belirterek, yaptığınız bu işlemin katma değer vergisine tabi olup olmadığı sormaktasınız.
Cevap:
Posta (kargo) yoluyla yurt dışına gönderilen ürünlerinizin kargo şirketi adına düzenlenen gümrük beyannamesi eki eşya listesinde, malı yurt dışına gönderen firmanızın yer alması ve liste muhteviyatının gümrükçe onaylanması halinde ihracat istisnası kapsamında işlem yapılması mümkün bulunmaktadır.
Katma Değer vergisi iadesi alınabilir mi ?
Bu teslim nedeniyle firmanız tarafından yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV nin iadesi talep edilebilecektir.
Ancak Posta (kargo) yoluyla yurt dışına gönderilen malların yukarıda açıklandığı şekilde tevsik edilememesi halinde ihracat teslimi olarak değerlendirilemeyeceğinden, bu teslimlere ilişkin düzenlenecek faturalarda ait oldukları oranda KDV hesaplanması gerekmektedir.
Yorum:
Yani arkadaşlar diyor ki, numune , proforma v.b. depoya gönderdiğiniz ürünler için katma değer vergisi hesaplamak zorundasınız.
Nedeni ise parantez içinde yazılı metin (ürünü acenteler aracılığı ile hava kargo ile gönderdiğinizi ve proforma düzenlediğinizi, başka belge düzenlemediğinizi belirterek, yaptığınız bu işlemin katma değer vergisine tabi olup olmadığı)
Soru:
Sattığınız bir ürün üzerinden Amazon firması direkt olarak komisyon ve ücretlerini kestikten sonra kalan kısmı size iade ettiğini belirterek, (mesela 100 usd olan bir üründen 15 usd kestikten sonra kalan 85 usd'yi iade etmektedir.) faturayı hangi tutar üzerinden düzenlemeniz gerektiği hususlarında Başkanlığımız görüşü istenildiği anlaşılmaktadır.
Cevap:
Web sitesi sahibi şirketin web sitesi üzerinden vermiş olduğu aracılık hizmeti karşılığında aldığı komisyon için yedi gün içinde işletmeniz adına fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
Yorum:
Arkadaşlar kesinti ile ilgili tutar için fatura gelmese de siz bu 15 usd’yi gider olarak kullanabilirsiniz. Faturayı da 100 usd için kesmeniz gerekiyor. Yani hesabınıza gelen tutar kadar değil satılan kadar fatura düzenleyip tamamını gelir yazmanız, kesilen komisyonu da gider yapmanız gereklidir.
Eğer hem 85 i gelir yazar, hem de 15 i gider yazarsanız vergi matrahını hatalı hesaplamış olursunuz.
veya
bu ara daha fazla yapılan sadece gelen tutarı gelir olarak beyan etmek, yurt dışında katlanılan masrafları burada gider göstermemek bir seçenek olabilir.
Sonuç olarak;
Eğer ben ürünler ile beraber faturayı keseyim derseniz katma değer vergisiz fatura kesip iade alabilirsiniz ama o zamanda satılacağı belli olmayan ürünler için daha satılmadan belki kurumlar vergisini ödemek zorunda kalacaksınız. İade sürecinde de biliyorsunuz; Amazon sadece ülke içerisinde ürün iadesini yapıyor. Türkiye’ye geri çekmek istiyorsanız bir aracı bulmak gerekebilir.
Fatura kesmeyeyim derseniz Maliye ihracat teslimi kapsamında saymıyorum o zaman gelen para için katma değer vergili fatura kes diyor.Zaten numune değil ise faturasız gönderemezsiniz.
Ne yapılabilir ?
· FBA’ de ürünler yurt dışına mikro ihracat kapsamında fatura edilir. (Amazona)
· Ürün orada satıldıkça faturasını Amazon sizin adınıza keser
· Amazon gerekli masrafları düşer ve parayı size gönderir.
· Sonra gelen para ile fatura birbiri ile kontrol edilerek gidilir.