Google Admob,Google Adsense ve Youtube Gelirlerinin Vergilendirilmesi
Günümüzde internet üzerinden gerçekleştirdikleri faaliyetlerinden gelir eden pek çok kişi bulunmaktadır. Özellikle influencerlar ve Youtuber’lar gelir yurt dışından geldiğinden vergi ödeme yükümlülükleri olmadığını dile getirmekle birlikte yılın en az 6 ayını Türkiye’de geçirmekte olan kişilerin gelirin yurt içinden ya da yurt dışından gelmesi fark etmeksizin vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. İnternet üzerinden gerçekleştirdikleri faaliyet üzerinden gelir elde eden kişilerin geriye dönük vergi ödeme yükümlülüğü de bulunmaktadır. Verginin çok yüksek gelmesi ya da ödeme durumunun olmaması durumunda uzlaşmaya gidilebilmektedir. Uzlaşma sonucunda ödenecek olan miktar gelire ve gecikme süresine göre değişiklik gösterebilmektedir. Kişinin dava açma hakkı saklı olmakla birlikte bu durumda vergi dairesi kesmiş olduğu vergiyi ve cezayı talep edecek, ödememe durumunda ise kişinin banka hesaplarına haciz koyabilecektir. Kişi davayı kazandığı takdirde ödediği cezayı geri alma hakkını elde edebilmektedir.
Admob Nedir? Gelir Sistemi Nasıl Çalışır?
Mobil uygulama geliştiricilerinin gelir elde etmesini sağlayan bir reklam hizmeti olan AdMob, mobil uygulamalara reklam ekleyerek para kazanılmasını sağlamaktadır. Android platformunun en çok tercih edilen gelir elde etme modellerinden olan AdMob, reklam verenlerle mobil uygulama geliştiricilerini buluşturmaktadır. AdMob uygulamaların indirilme rakamlarına göre değil reklamlara tıklanma oranlarına göre ücretlendirme yaparak gelir sağlamaktadır. Kullanıcıların ilgi duyduğu kategorilere göre reklam gösteren AdMob, uygulamanın popülerliğine göre yüksek kazanç elde edilmesini mümkün hale getirmektedir.
Admob Geliri Olan Şirketlerin Muhasebe İşlemleri Nasıl Olmalıdır?
AdMob geliri olanların şahıs ya da şirket olarak vergi mükellefiyetlerinin bulunması gerekmektedir. Elde edilen reklam gelirlerine istinaden satış faturası düzenlenmektedir. Bir hizmetin yurt dışındaki müşterilere yönelik hizmet sayılabilmesi için hizmetlerin yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış ve hizmetten yurt dışında faydalanılmış olması gerekmektedir. Bu özelliğe sahip satış faturalarında KDV hesaplanmamaktadır. Verilen hizmetten Türkiye içinde faydalanılması durumunda % 18 KDV’li fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
Adsense Nedir? Gelir Sistemi Nasıl Çalışır?
Google tarafından geliştirilen Adsense, web sitesi ve Youtube kanalı sahiplerinin çevrim içi içeriklerindeki reklamlar aracılığı ile para kazanmasını sağlamaktadır. adsense, reklamları içerikle ve ziyaretçiler ile eşleştirme yöntemi ile çalışmaktadır. Ardından reklam türüne bağlı olarak kullanıcı tıklamalarına ya da reklam gösterimlerine göre web sitesinde ya da Youtube kanalında gösterilen reklamlar için ödeme yapmaktadır.
Adsense Geliri Olan Şirketlerin Muhasebe İşlemleri Nasıl Olmalıdır?
Adsense geliri üzerinden vergi ödenmesi gerekliliği bulunmakla birlikte şimdiye kadar bu durum Maliye tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemekteydi. Ancak son dönemlerde internet üzerinden reklam geliri elde eden ve hesaplarına düzenli olarak para alanlara Gelir İdaresi tarafından davetiye gönderilmekte ve uzlaşmaya çağırma yöntemi ile vergi tahsilatına gidilmeye başlandığı görülmektedir. Google reklam geliri hem Gelir ya da Kurumlar hem de Katma Değer Vergisi’ne tabi bulunmaktadır. KDV için yalnızca yurt dışına yayın yapılması ve reklam tıklamalarının yurt dışından gerçekleştirilmesi durumlarında istisna mevcut olup bu tür gelirler için KDV’siz fatura kesilmektedir. Google reklam gelirlerinin düşük rakamlar olduğu durumlarda şahıs şirketi yeterli iken rakamların aylık 25 – 30 bin liraları aşması durumunda limited ya da anonim şirket açılması gerekebilmektedir.
Youtube Nedir? Gelir Sistemi Nasıl Çalışır?
Dünya genelindeki en popüler video yayınlama servisi olan Youtube, herhangi bir kullanıcının kendi imkânlarını kullanarak çektiği videoları yayınlamasına ve bu videoların diğer internet kullanıcıları tarafından ziyaret edilip izlenmesine imkân vermektedir. YouTube üzerinden gelir elde etmenin en önemli yollarından biri Youtube reklamları ile para kazanmaktır. Youtube kanalında paylaşılan içeriklere yerleştirilen reklamlardan para kazanabilek için Youtube kanalı ile Google Adsense hesabının birbirine bağlanması gerekmektedir. Bir Youtube kanalının Adsense reklamı gösterebilmesi için; 18 yaşından büyük ya da 18 yaşından büyük yasal bir vasiye sahip olunması, söz konusu kanaldaki videoların son on iki ay içerisinde 4000 saatten daha fazla izlenmiş olması ve kanalın en az bin aboneye sahip olması gerekmektedir.
Bunun dışında bazı içerikler periyodik bir ücret karşılığında kanalın abonelerine sunularak abonelik ücretlerinden pay alınabilmektedir. Bunun için 30.000’den fazla abonenin olması ve kanalın para kazanma özelliğinin açık olması gerekmektedir.
Youtube kanalında yer alan kimi içeriklerde yayınlana affiliate marketing reklamları ile de para kazanılabilmektedir. Bu kapsamda, videoda yer alan satış ortaklığı reklamlarına tıklayıp ürün satın alan kişilerin harcamaları üzerinden komisyon geliri elde edilebilmektedir. Bu programa dahil olacak kanalların 10.000’den fazla abonesinin ve kanalın para kazanma özelliğinin açık olması şartı aranmaktadır.
Youtube video içeriklerini izlerken reklamlarla seyir zevkini bölmek istemeyen kullanıcılara, aylık olarak belirli bir bedel ödemeleri karşılığında video içinde reklam gösterimi yapmamaktadır. Youtube Premium olarak adlandırılan bu sistemde elde edilen gelirlerin belirli bir kısmının, kanalının para kazanma özelliği açık olan youtuberlar ile paylaşılması söz konusu olmaktadır. Ayrıca, Youtube kanalına sponsorluk verecek firmalar ile yapılan çalışmalar sonucunda da gelir elde edilebilmektedir.
Tüm bu alternatifler göz önüne alındığında youtuber olarak adlandırılan video içerik üreticilerinin hem hazırlamış oldukları kendi kanallarında yayınlayarak hem de hesaplarının profesyonel sosyal medya ajansları aracılığı ile yönetilmesi sonucunda gelir elde edebildikleri açıkça görülmektedir.
Youtube Geliri Olan Şirketlerin Muhasebe İşlemleri Nasıl Olmalıdır?
Youtube gelirlerinin geniş kitlelere ve yüksek meblağlara ulaşması sonucunda son dönemde Gelir İdaresi tarafından youtuberlar vergi kaydı altına alınmaktadır. Video içerik üreticilerinin izlenme süresine ve sayısına göre kazandığı gelirler, reklam geliri olarak değerlendirilmekte ve ticari kazanç hükümlerine tabi olmaktadır. Ticari kazançlarda mükellef olmak için herhangi bir istisna sınırı bulunmamaktadır. Vergi mükellefi olmak için de bir yaş sınırı olmayıp 18 yaşın altındaki bir youtuberın da gelir elde ettiği takdirde vergi mükellefi olması gerekmektedir. Ancak bununla birlikte 29 yaşının altındaki video içerik üreticileri şartlarının uygun olması durumunda 75.000 TL genç girişimci kazanç istisnasından faydalanabilmektedirler. Bu uygulamadan yararlanılabilmesi için vergi mükellefiyeti gerekmektedir. Bu nedenle işe başlama bildiriminde bulunulması temel şart olarak kabul edilmektedir. İşe başlama bildiriminin kanuni süresi içerisinde yapılması, ilk kez işe başlama bildiriminde bulunulması ve mükellefiyet başlangıcı tarihi itibari ile 29 yaşının doldurulmamış olması gibi şartların yerine getirilmesi durumunda elde edilen yıllık gelirin 75.000 TL’lik kısmı gelir vergisinden istisna edilmekte ve vergilendirilmemektedir. Admob, Adsense ve Youtube üzerinden elde edilen gelirleri kapsayan bu teşvik kapsamında 75.000 TL’lik vergi avantajının yanı sıra 1 yıl süre ile BAĞ-KUR ödemesi devlet tarafından yapılmaktadır.