Vat Numarası Nedir?
Vat Numarası Nedir?
Vergi dünyasında sıkça kullanılan VAT numarasının açılımı Value Added Tax’dir. Türkiye’de kullandığımız katma değer vergisi yani KDV anlamına gelir. VAT numarası işlemleri ilk olarak Fransa’da uygulanmaya başlanmıştır. Bu uygulama ile vatandaşın yaptığı her alışverişte, devlet kendine de pay alır. Yani aldığınız her ürüne bir vergi koymuş olur.
1954 yılında başlayan bu vergi sisteminin devlete ciddi kazanç getirdiğini gören diğer devletler de Fransa’yı örnek alarak kısa sürede uygulamayı kendi ülkelerinde de başlatmışlardır. VAT numarasını katma değer vergisi dışında tüketim vergisi olarak nitelendirmek de mümkündür.
Ülkemizde katma değer vegisi yani KDV kavramıyla sıkça karşılaşırız. Hemen hemen aldığımız her ürünün fiyatının üzerine bir de KDV eklenir ve eklenen bu tutar devletin kazancı olur. Bu şekilde bizler alışveriş yaptıkça verdiğimiz paranın bir kısmı devletin oluyor demektir.
VAT Numarasının Önemi
VAT numarasını daha iyi anlatabilmek için KDV örneğini vermek mümkündür. Ülkemizde neredeyse her fiş ya da faturanın üzerinde KDV ibaresine rastlarız. Bu KDV oranı, aldığınız ürün için ödediğimiz ücretin ne kadarının devletin kasasına gittiğini gösterir. Eğer ki, alışverişlerinizde fiş ya da fatura almazsanız, satış yapan kişi KDV oranını da kendi kasasına alıyor demektir.
İşte bu nedenle alışverişlerde mutlaka fiş ya da fatura alınması gerektiği bu kadar vurgulanır. Devletin hakkı olan paranın başkalarının kasasına gitmesini önlemek asıl amaçtır. Ayrıca bu şekilde KDV iadesini talep etmeniz de mümkün olmaz çünkü elinizde alışverişinize dair fiş ya da fatura yoktur.
VAT Numarasını Geri Almanın Yolu Var mıdır?
Bireysel olarak değil de bir şirket ya da kurum olarak VAT numarasını geri almak istiyorsanız bu konuda profesyonel yardım almanız daha doğru olacaktır. Katma değer vergisinin iadesini izleyen bir şirket olması sizin işinizi kolaylaştırır. Bu iade işlemi için yapılması gerekenler vardır.
Öncelikle şirket ya da kurum faturalarınızda VAT numarası, yani KDV değerlerinin mukabili için ön kontroller yapılmalıdır. KDV iadesi için devletin istediği bazı belgeler vardır. Bu belgelerin hazırlık işlemleri şirket tarafından yapılır ve devletin ilgili vergi kurumlarına sunulur. Gerekli olan tüm prosedürlerin düzgün bir şekilde tamamlandığı takdirde, devletin ilgili vergi kurumu VAT numarası iadesi için harekete geçer ve işlemleri başlatır. VAT numarası geri ödemesinin tarafınızca alınmasında havale ya da daha farklı bir para transferi şekli kullanılabilir. Bu işlemler sayesinde vergi iadesini almış olursunuz.